Rusland-Oekraïne live nieuws: Explosies bezetten Cherson

 VN-secretaris-generaal Antonio Guterres arriveert in Oekraïne voor gesprekken met president Volodymyr Zelenskyy.

Het Russische persbureau RIA zegt dat verschillende raketten de bezette stad Cherson in het zuiden van Oekraïne hebben geraakt, waardoor een reeks explosies is ontstaan.

Door Rusland benoemde functionarissen in de regio Cherson zeggen dat het gebied vanaf 1 mei zal overgaan op de roebel.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken kondigt aan dat Washington het proces zal beginnen om zijn ambassade in Kiev "zo snel maar ook zo veilig mogelijk" te heropenen.




Russische Zwarte Zee-vloten behouden mogelijkheid om Oekraïne aan te vallen: VK

Het Britse ministerie van Defensie zegt dat de Russische Zwarte Zee-vloot de mogelijkheid behoudt om Oekraïense doelen en kustdoelen aan te vallen, ondanks de verliezen van het landingsschip Saratov en de kruiser Moskva.



In zijn laatste inlichtingenbriefing zei het ministerie dat ongeveer 20 Russische marineschepen, waaronder onderzeeërs, zich in de operationele zone van de Zwarte Zee bevinden.


"De Bosporus blijft gesloten voor alle niet-Turkse oorlogsschepen, waardoor Rusland zijn verloren kruiser Moskva in de Zwarte Zee niet kan vervangen", voegde het eraan toe.




Luchtverdediging geactiveerd in het Russische Belgorod: rapport


Het Russische persbureau TASS zegt dat luchtverdedigingssystemen zijn geactiveerd in de Russische stad Belgorod.



Het citeerde de lokale overheid die zei dat de systemen donderdag in de vroege uurtjes waren geactiveerd.


De provincie Belgorod grenst aan de Oekraïense regio's Loehansk, Sumy en Kharkiv, die allemaal zwaar zijn gevochten sinds Rusland Oekraïne twee maanden geleden binnenviel. Rusland beschuldigt Oekraïne ervan aanvallen uit te voeren op doelen in de regio.


2 uur geleden (04:22 GMT)


Wereldwijde beloften van gerechtigheid voor slachtoffers van oorlogsmisdaden in Oekraïne


Voor het eerst zijn belangrijke spelers die verantwoording zoeken voor wreedheden tijdens de oorlog in Oekraïne bijeengekomen tijdens een informele bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad om aan te dringen op onderzoeken naar misstanden die veel westerse landen aan Rusland toeschrijven.



De Albanese minister van Buitenlandse Zaken Olta Xhacka, die de bijeenkomst co-sponsorde en voorzat, zei dat Rusland als vetohoudend lid van de Veiligheidsraad geacht wordt de bewaker van de internationale vrede te zijn, maar “een oorlog naar keuze is begonnen tegen een buurland”. onmetelijke misdaden begaan in het proces".


De plaatsvervangende VN-ambassadeur van Frankrijk, Nathalie Broadhurst, de andere co-sponsor, zei dat de beelden van wreedheden in de Kievse buitenwijk Bucha en andere gebieden nadat de Russische troepen zich hadden teruggetrokken "ondraaglijk" zijn en mogelijk oorlogsmisdaden zijn.


De juridische chef van de Russische VN-missie, Sergey Leonidchenko, verwierp hun verklaringen en zei: "Wat we vandaag hoorden was weer een deel van ongefundeerde beweringen en zelfs vervalsingen gekruid met leugens, hypocrisie en pompeuze retoriek."


Amerikaanse energie-industrieën op 'oorlogsbasis': Officieel


De Amerikaanse minister van Energie Jennifer Granholm heeft gezegd dat de Russische oorlog tegen Oekraïne "schreeuwt" dat de wereld moet stoppen met het importeren van olie en gas uit Rusland en in plaats daarvan moet overstappen op andere vormen van energie.


Op een internationaal forum over offshore windenergie in Atlantic City zei Granholm dat zowel de VS als hun energie-industrieën "op oorlogsvoeten" staan ​​en riep op tot een snelle versnelling van hernieuwbare energie, inclusief offshore windenergie.


"Rusland voert een oorlog in Oekraïne en de noodzaak om afstand te nemen van Russische olie en gas, voor de wereld om weg te gaan van Russische olie en gas schreeuwt dat er een noodzaak is dat we elektrificeren", zei Granholm, de voormalige gouverneur van Michigan.


Tijdlijn: week negen van de Russische oorlog in Oekraïne


Tijdens de negende week van hun invasie voerden Russische troepen de aanvallen in Zuidoost-Oekraïne op, terwijl enkele honderden Oekraïense troepen standhielden in Mariupol.


Zal het Rusland lukken om Zuidwest-Oekraïne te veroveren?


Nadat de Russische troepen de hoofdstad Kiev en Noord-Oekraïne niet hebben ingenomen, richten ze zich nu op het voltooien van hun verovering van het zuiden.


Ze hebben de volledige controle over de regio Cherson opgeëist, maar hun offensieven in Mykolaiv en Odessa waren veel minder succesvol.


Kherson-explosies slaan Russische zenders uit de lucht


Oekraïense en Russische media zeggen dat explosies bij een televisietoren in de stad Cherson de Russische zenders tijdelijk uit de lucht hebben geslagen.



Ukrayinska Pravda, een online krant, zei dat de stakingen een brand hebben veroorzaakt en ervoor hebben gezorgd dat Russische televisiezenders uit de lucht zijn gegaan.


RIA Novosti zei dat de uitzending later werd hervat. Het zei dat Russische zenders vorige week begonnen uit te zenden vanuit Cherson.


Oekraïense troepen verhinderden zes Russische aanvallen in Luhansk, Donetsk: militair


Het Oekraïense leger zegt dat zijn troepen woensdag zes Russische aanvallen in de regio's Donetsk en Loehansk hebben voorkomen.


Het zei ook dat Oekraïense troepen vijf tanks, één artilleriesysteem, 21 gepantserde voertuigen, één gepantserd gevechtsvoertuig, één auto en één luchtafweerinstallatie hebben vernietigd.



ICC-aanklager zegt 'het is tijd voor actie' in Oekraïne


De hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof heeft opgeroepen tot aansprakelijkheid voor oorlogsmisdaden die in Oekraïne zijn gepleegd.


“Dit is niet echt een tijd om te praten. Het is tijd voor actie. Het internationaal recht mag geen passieve toeschouwer zijn', zei Karim Asad Ahmad Khan tegen verslaggevers na een bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad. "Het moet met ijver bewegen om te beschermen en aan te dringen op aansprakelijkheid."


Khan zei dat hij noch voor, noch tegen Rusland of Oekraïne was.


"Wij zijn voor de wet, die voor de mensheid is, die de mensheid moet beschermen", zei hij.


"We zouden ons moeten schamen dat we in 2022 in zoveel delen van de wereld geweld blijven zien dat kan leiden tot genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden."


Comments

Popular posts from this blog

Hoe herstel ik mijn eBay-account?

Fix Outlook Mac Error Code 3253 met eenvoudige bewezen tips

Niet voor uitzending Review - Absoluut voor uitzending